KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
KRUŠNÉ HORY A PODKRUŠNOHOŘÍ
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Krušné hory
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

HAŠEK Jaroslav [ Osobnost ]

HAŠEK Jaroslav (* 30. 4. 1883 Praha, + 3. 1. 1923 Lipnice u Havlíčkova Brodu ) - český prozaik, satirický žurnalista a bohém

Jaroslav Hašek je vedle Franze Kafky a Karla Čapka zřejmě ve světě nejslavnější spisovatel spjatý s Prahou. Před 1. světovou válkou patřil k předním představitelům pražské bohémské společnosti. Hlásil se k anarchistickému radikalismu, ovšem především u něj dominoval originální sklon k mystifikacím a tvůrčí hře. Jeho literární tvorba přerostla od humoristických povídek k mnohoznačnému románovému dílu zobrazujícímu chaos válečného světa - k Osudům dobrého vojáka Švejka.

Pocházel z rodiny předčasně zesnulého učitele matematiky. Gymnázium nedokončil, učil se drogistou, studoval obchodní akademii, ale záhy dal přednost volnému povolání spisovatele. Od roku 1902 pravidelně otiskují Haškovy povídky Národní listy a jeho příspěvky se často objevují také v humoristických časopisech, jako byly Kopřivy a Karikatury. Roku 1911 zakládá Stranu mírného pokroku v mezích zákona, jíž ironizoval komediální stránky stranického boje. Před válkou vystřídal divoce žijící Hašek, jemuž se během času rozpadla rodina, několik zaměstnání, mimo jiné pracoval jako redaktor Světa zvířat, v němž objevoval "nová" neznámá zvířata, jako majitel Kynologického ústavu atd.

Haškovou knižní prvotinou byly básně nesoucí název Májové výkřiky (1903), ale další psaní se již ubíralo jiným směrem. Zpočátku šlo především o prózy přinášející zážitky z toulek po monarchii, humorné reportáže a příběhy (teprve roku 1955 byly shromážděny do knihy Črty, povídky a humoresky. Před 1. světovou válkou vyšly knižně časopisecké povídky Trampoty pana Tenkráta, 1912; Průvodčí cizinců, 1913), ale nejdůležitější je soubor Dobrý voják Švejk a jiné podivné historky (1912), kde se poprvé objeví slavná Haškova postava Švejka.

V roce 1915 je Hašek odvelen na ruskou frontu, padne tam do zajetí, přidává se k čs. legiím, pracuje pro ně v časopise Čechoslovan, ale pak se s nimi rozchází a jeho další cesta vede do řad Rudé armády. Zde nastává úsek Haškova života, o němž nelze zcela jasně říci, zda šlo o další mystifikaci či o zoufalé hledání východiska z krize. Hašek se stal dokonce politickým pracovníkem a roku 1918 vstoupil do komunistické strany Ruska. V roce 1920 se však vrací zpět do Československa, prý na pomoc revolučnímu boji doma. Tady se však revoluce odkládá a Hašek, jenž si sebou přivezl z Ruska druhou ženu, se vrací k dřívějšímu způsobu života. Aby ale mohl pracovat na svém životním díle, uchyluje se do samoty v Lipnici na Českomoravské vysočině.

Tím vrcholným dílem se stal satirický, protimilitaristický román Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (1921-23), jenž přestože zůstal nedokončený, představuje jedno z vrcholných a zároveň nejčtenějších děl české literatury, a to po celém světě. Hašek vytvořil těžko postižitelný typ vojáka Švejka, jenž může být interpretován jako bezduchý, pasívní idiot, nebo naopak jako mazaný bojovník s válečnou mašinérií, jako krutý, a zároveň přitažlivý obraz zbabělého národního charakteru, ale i jako svrchovaně literární postava šibala z pikareskních románů. V Haškově "pábení", nezávazném hospodském tlachu, může být spatřována také forma úniku ze světa šílícího válkou a stojícího na kraji propasti do prostoru svobody řeči a volnosti epiky (román byl jen v Čechách čtyřikrát zfilmován); jeho kongeniálním ilustrátorem se stal už v době jeho zrodu dlouholetý přítel Haška a příležitostný "kumpán" Josef Lada.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 15.11.2004 v 14:07 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
Kalendář akcí oblasti
  Kalendář akcí oblasti
Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba